Pontszerű telekommunikációs fejlesztések Veszprém belvárosában

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viseléséhez kapcsolódóan, az ,,Pontszerű telekommunikációs fejlesztésekre vonatkozóan Veszprém belvárosában” című projekt megvalósítására kapott lehetőséget.

A projekt címe: ,,Pontszerű telekommunikációs fejlesztések Veszprém belvárosában”

Projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/260311

A projekt támogatás összege: 21.664.375,- Ft

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viseléséhez kapcsolódóan, a ,,Pontszerű telekommunikációs fejlesztések Veszprém belvárosában” című projekt megvalósítására kapott lehetőséget. Az Európa Kulturális Fővárosa év fontos tapasztalat volt mind a régió, mind az ország számára. Turisztikai, mobilitási és kulturális szempontból is fontos volt, hogy mérhető adatokat kapjunk, honnan érkeznek a vendégek Veszprémbe, és milyen módon közlekednek.

A projekthez tartozó mérési módszerrel mérhetővé vált a hazai és külföldi vendégek száma, a Veszprém belvárosába történő érkezésük módja, napi szinten, napszakokra bontva.

Ennek a módszernek köszönhetően nem csak az EKF évére, hanem a jövőre vonatkozóan is fontos következtetéseket tudtunk levonni a kulturális események, programok vagy akár az egész város vonzerejével, illetve a látogatók által preferált közlekedési módokkal kapcsolatban, amelyek megalapozhatják a hosszú távú fejlesztési stratégiákat és fontos támpontokat nyújtanak a jövőre nézve is kulturális programok, rendezvények szervezéséhez, közösségépítéshez, vagy akár közlekedésfejlesztéshez. A mért adatok természetesen minden esetben anonimizáltak voltak.

Fontos volt, hogy a látogatók számára megfelelő segítséget tudjunk nyújtani a kulturális programforgatagok alatt, így 2023-ban az EKF évében ingyenes Wifi hálózat épült ki Veszprém belvárosában és a GyárKert Kultúrparkban, melyet mindenki szabadon használhatott.

A díjtalan internet használat lehetővé tette az online információk kinyerése mellett, többek között a programokon résztvevőknek, hogy már a rendezvény ideje alatt megoszthatták élményeiket a világhálón.