Magyar kutatókkal együtt készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész

  • Kütyü
  • 2021.08.25
    09:27
  • MTI
A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.

A kutatóintézet közleménye szerint Ottonie von Roeder budapesti tartózkodása alatt megismeri a SZTAKI által vezetett Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium programját, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium laborjait, fejlesztéseit, projektjeit, és a kutatókkal és mérnökökkel közösen mesterséges intelligenciával vezérelt robotos installációt is készít.

A projektben egy olyan robotikai rendszert hoznak létre, amely különböző, mesterséges intelligencián alapuló algoritmusok segítségével végre tud hajtani nagy fokú adaptivitást igénylő feladatokat is. A projektről a német művész filmet is forgat, hogy a teljes folyamatot bemutathassa a közönségnek. Látogatásának célja, hogy a mesterséges intelligenciáról és a mérnöki tudományról szerezzen inspirációt.

"A SZTAKI és a Goethe Intézet által szervezett AI Residency együttműködési program segít abban, hogy elmélyítsem tudásom a technológiai lehetőségek terén, illetve új alkalmazási területeket találjak a különböző szakterületek automatizálásáról szóló kísérleteimhez" - idézi a közlemény a német művészt, akinek célja, hogy segítsen felfedni az automatizálásban rejlő lehetőségeket, valamint rámutasson, hogy a technológiai haladásban való részvételünkkel mi magunk is befolyásolhatjuk a munka jövőjét. Mint mondta, a közös munka inspirálhatja a SZTAKI kutatásait is, hogy az intézet munkája a szélesebb közönség számára is érthetőbb legyen.

Mint Horváth Dániel, a projekt szakmai felelőse rámutatott, a programban a gépi tanuláson, és azon belül is az úgynevezett mély tanuláson alapuló algoritmusok nagymértékű előretörését igyekeznek kiaknázni, illetve ezen technikákat átültetni a robotika világába.

"Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a tudományos érték mellett művészeti szempontból is egy érdekes művet hozzunk létre. Ezáltal már a projekt elejétől kezdve szorosan összedolgoztunk Ottonie von Roeder művésznővel a megfelelő koncepció kidolgozásához" - hangsúlyozta.

Ottonie Von Roeder a németországi Bauhaus-Universität Weimar, az izraeli Bezalel Academy of Art and Design, és a hollandiai Design Academy Eindhoven diákja volt, jelenleg Lipcsében és Eindhovenben alkot, elsősorban a kritikai és spekulatív művészet területén.

Műveit többek között Bécsben, Marseille-ben, Lipcsében és Eindhovenben is kiállították már. 2017-ben indította el Post-Labouratory című projektjét, amelyben az emberi munka utáni világgal, valamint a munkával mint automatizált folyamattal is foglalkozik.