Új szolgáltatással bővült a T-Systems adatközpontja

  • Szoftver
  • 2021.06.01
    08:22
  • MTI
Új szolgáltatással bővült a T-Systems budapesti adatközpontja, ahol 2021-től biztosítják a hibrid felhő infrastruktúrát, vagyis a lokális adattárolást a publikus felhő minden előnyével - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.

Mint írták, a kormányzati és közigazgatási intézmények, az egészségügyi, a magyarországi vállalati és intézményi szféra jelentős része eddig nem, vagy csak erősen korlátozott módon vehette igénybe a rugalmas, biztonságos és költséghatékony felhőmegoldásokat. Az ok az elektronikus információbiztonsági törvény, amely bizonyos érzékeny adatok tárolását csak "Magyarország területén üzemeltetett és tárolt elektronikus információs rendszerekben" teszi lehetővé.

Gonda Gábor vezérigazgató a közleményben kiemelte, hogy a T-Systems Azure Stack Hub éppen erre az összetett kihívásra kínál választ: hibrid felhő-infrastruktúrája révén úgy biztosítja a publikus felhő használatából adódó hatékonysági és költségelőnyöket, hogy közben a jogszabály által meghatározott adattípusoknak nem kell elhagyniuk az ország területét. A multiplatform megoldás lehetővé teszi, hogy az adatközponti hátterű alkalmazások különböző operációs rendszert használó asztali és mobileszközökön is külön kódolás nélkül működjenek - mondta.

A T-Systems digitális szolgáltatóként 2018 óta van jelen Magyarországon a felhőszolgáltatásban. A pandémia a vállalat tapasztalatai szerint tovább növelte a felhő iránti igényt, olyan felhasználókat is bevonzott, mint a pénzintézeti szektor intézményei - írták.
A magyar felhőpiac a járvány időszakában évi 20 százalék feletti ütemben nőtt és a jövőben is várhatóan évi 15 százalékkal bővül. A felhőalapú IT szolgáltatások használata a teljes vállalati és intézményi szegmensben közel 30 százalékra tehető, ami mintegy 72 ezer szervezetet jelent.

A cég várakozásai szerint három év múlva az IT-költéseken belül közel 36 százalék lesz a felhő részaránya, azaz minden harmadik IT-re költött forintot valamilyen felhőmegoldásra fordítanak. A fő motivációt az üzemeltetési költségek csökkentése, a fizikai hely és a beruházási költségek megtakarítása, a helyszíntől függetlenül is elérhető szolgáltatás, a magas szintű informatikai védelem, az illetéktelen hozzáférés, behatolás ellen, az alkalmazások magasabb megbízhatósága és rendelkezésre állása, illetve a gyors bevezethetőség jelenti - tette hozzá Füredi Gábor, a T-Systems Technology Presales divíziójának vezetője.

A T-Systems Azure Stack Hub-ot eddig főleg az ipari szegmens és a pénzintézeti szektor vállalatai vették igénybe.