Szijjártó: nyolc százalékkal nőtt az informatikai szolgáltató szektor teljesítménye tavaly

  • Szoftver
  • 2021.04.26
    12:49
  • MTI
Tavaly nyolc százalékkal nőtt az informatikai szolgáltató szektor teljesítménye - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Győrben, a Szintézis Informatikai Zrt. támogatói okiratának átadási ünnepségén.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy az informatikai szolgáltató szektor úgy tudta elérni ezt a növekedést - holtversenyben az élelmiszeripar teljesítményének növekedésével -, hogy közben a nemzetgazdaság teljesítménye öt százalékkal visszaesett. Emlékeztetett, hogy tavaly Magyarország beruházási rekordot ért el, annak ellenére, hogy a világgazdaságban a beruházások 42 százalékkal estek vissza. A kormány 1494 magyar vállalatnak adott támogatást beruházásaikhoz. Mindezek mellett GDP-arányosan Magyarország a tizenegyedik legnagyobb exportteljesítményt érte el tavaly úgy, hogy a világkereskedelem kilenc százalékkal esett vissza - tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy ebben a teljesítményben nagy szerepe van a kormány beruházásösztönző programjának, amelyben hangsúlyosan jelennek meg azok a vidéki családi vállalkozások, amelyek nemzetközi szinten is versenyképesek. Ezek a vállalkozások az elmúlt 11 évben megerősödtek és a külgazdaság szempontjából is egyre meghatározóbbak.

Elmondta, hogy a Szintézis Informatikai Zrt. 390 millió forintból egy informatikai szolgáltató központot hoz létre Győrben. A fejlesztést a kormány 128 millió forinttal támogatja, és 95 munkahelyet védenek meg. Kitért arra is, hogy Győr-Moson-Sopron megyében 45 milliárd forint értékben 63 beruházás valósul meg a támogatási program részeként. A kormány 17 milliárd forinttal támogatja ezeket a fejlesztéseket és 14 500 munkahelyet védenek meg.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra, hogy a kormány munkája egy éve abból áll, hogy a járvány gazdasági és egészségügyi következményeivel küzd. A kormány álláspontja az volt, hogy védjék meg az emberek életét és munkahelyét - szögezte le.

Kifejtette: ha az oltóanyag kérdését geopolitikai, vagy ideológiai alapon közelítette volna meg a kormány, akkor most nem tartanánk ott, hogy a beoltottak száma akár már pénteken eléri a 3,5 milliót, aminek nyomán a vendéglátóipar legalább egy része újra elkezdhet működni. Hozzátette, hogy jövő héten elérjük a 4 millió beoltottat, ami lehetőséget ad az újabb lépésekre a normalitás irányába. Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy az 1987-ben alapított, magyar tulajdonban lévő Szintézis Informatikai Zrt. Győrben informatikai szolgáltatásokat nyújt egyebek közt az Audi Hungaria Zrt.-nek és a Petz Aladár Megyei Oktatókórháznak is.

Szűcs László, a Szintézis Informatikai Zrt. igazgatója ismertette, hogy a cég három országban van jelen és 2020-ban csoportszinten több mint ötmilliárd forint forgalmat bonyolított. Magyarországon egyebek mellett kereskedelmi informatikai rendszereket fejleszt és üzemeltet. A nyilvános céginformációs adatok szerint a társaság árbevétele 2019-ben 2 milliárd 198 millió forint volt, 1 milliárd 195 millió forinttal kevesebb, mint 2018-ban. Az exportból származó árbevétele 46 millió forint volt, 7 millió forinttal több, mint az előző évben. Adózott eredménye 24 millió forint volt, 118 millió forinttal kevesebb, mint 2018-ban.