A virtuális térben várja a tudományok rajongóit az idei Tudományok Fővárosa!

Október 17-én ismét a tudományé a főszerep: jön a régió leginspirálóbb tudományos fesztiválja, a 4. Tudományok Fővárosa. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat főtámogatását és szakmai partnerségét élvező esemény a járványhelyzetre való tekintettel a virtuális térbe költözik, így az érdeklődők otthonuk legkényelmesebb pontjáról követhetik majd az élő közvetítésen az érdekfeszítő előadásokat látványos bemutatókat és játékokat.

A tudományok rajongói elmerülhetnek a digitalizáció rejtelmeiben, megismerhetik a legmodernebb technológiákat, felfedezhetik az égboltot, kitekinthetnek a világűrbe, bebarangolhatják a környezettudományok hegyeit és völgyeit, drónok szárnyán járhatják be az ismeretlen vidékeket, feltérképezhetik a társadalom sűrű szövetét és tanulmányozhatják az egészségtudományok újdonságait – és mindehhez még a kanapéról sem kell felkelni!

„A járványhelyzet sajnos a Tudományok Fővárosa megszokott forgatókönyvét is felülírta, és úgy döntöttünk idén online mutatjuk be a tudományok rejtelmes és izgalmas világát. A speciális helyzetre lehetőségként tekintünk, így ugyanis még szélesebb közönséget elérhetünk, akik talán éppen az előadások és bemutatók hatására fedezik fel új hobbijukat, hivatásukat, vagy csak minőségi időt töltenek el a családdal a közvetítést követve. Természetesen arra is törekedünk, hogy az interaktivitás is megvalósuljon, így a hallgatóság kérdéseket tehet majd fel az előadóknak egy erre a célra létrehozott felületen, és bekapcsolódhat a játékokba, bemutatókba is” – részletezte Bartók Marcell, az esemény főszervezője, majd hozzátette, hogy a tudományos fesztivál történéseit a nemrég a nagyközönség számára is megnyitott Svábhegyi Csillagvizsgálóból közvetítik majd. Maróth Miklós, a főtámogató Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) elnöke elmondta, hogy az ELKH örömmel áll a tudományos ismeretterjesztést és tudomány-népszerűsítést célzó kezdeményezések mögé, ilyen a Tudományok Fővárosa is: „Egy ország versenyképességének záloga a felnövekvő nemzedékének tudásában, kreativitásában, tenni akarásában rejlik. A tudományos szervezeteknek, így az ELKH-nak is, feladata a fiatalok szemléletformálása, hogy valós perspektívát lássanak a tudományokban, értékeljék azt a mindennapjaikban és a pályaválasztásuk során is. Erre teremt lehetőséget ez az esemény”.

Ízelítő a témákból, aktivitásokból:
● Planetáriumi bemutató
● Helyszíni kapcsolás a Piszkéstetői Obszervatóriumból
● Látványos fizikai kísérletek
● A COVID-19 Magyarországon
● Klímaváltozás és rovarinvázió
● Tojáshéjból csontpótló
● Mesterséges intelligencia a nyelvek kutatásában
● AstroQuizNight
● Készíts otthon önvezető autót!
● Hogyan vizsgálódnak az agykutatók?
● Építs robotot!

Az esemény főtámogatója az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat.