Csökkent az IBM forgalma és nyeresége az első negyedévben

  • Szoftver
  • 2020.05.04
    13:02
  • MTI
A vártnál kisebb bevétel mellett csökkent az első negyedévben az IBM nyeresége azzal együtt is, hogy a legjövedelmezőbb felhőüzletág fogalma jelentősen nőtt.

Az IBM Corp. a hétfői amerikai tőzsdei zárást követően publikálta negyedéves eredményét. A részvény árfolyama a tőzsdén kívüli forgalomban több mint három százalékkal gyengült. A részvény az év eleje óta 10 százalékkal gyengült.

Az IBM az első negyedévben 17,57 milliárd dollár, az egy évvel korábbinál 3,4 százalékkal alacsonyabb értékesítési árbevétel mellett 1,18 milliárd dollár nyereséget ért el, kisebbet az előző évi 1,59 milliárd dollárnál. Az egy részvényre jutó nyereség 1,31 dollár lett 1,78 dollár után.
Az egyszeri tételektől kiigazított egy részvényre jutó nyereség 1,84 dollár lett a márciussal zárt negyedévben, magasabb a piacok által várt 1,80-1,81 dollárnál. Az értékesítési árbevételt a ténylegesnél magasabbra, 17,62 milliárd dollárra várták piaci elemzők.

A negyedéves eredménybeszámoló alkalmából rendezett telekonferencián Arvind Krishna vezérigazgató bejelentette az IBM idei éves eredménytervének a visszavonását a koronavírus-járvány által keltett piaci bizonytalanságok miatt. A járványellenes intézkedések gazdasági következményei az informatikai kiadások terén takarékosságra késztették az IBM ügyfeleit - mutatott rá a vezérigazgató -, ami elsősorban a szoftver értékesítéseket vetette vissza.

A távmunka terjedésének köszönhetően azonban megnőtt az érdeklődés az IBM felhőszolgáltatásai iránt. A konszern vártnál alacsonyabb bevételén belül így a felhőszolgáltatások üzletág forgalma 19 százalékkal 5,4 milliárd dollárra emelkedett a beszámolási időszakban, ami nagyban hozzájárult a vártnál nagyobb nyereséghez.

Az IBM forgalmának 37 százalékát adó technológiai szolgáltatás üzletág bevétele 5,9 százalékkal 6,5 milliárd dollárra csökkent. Az üzleti szolgáltatások bevétele kevesebb mint egy százalékkal csökkent 4,14 milliárd dollárra.

Az IBM az elkövetkező hónapokban elsősorban likviditása fenntartására összpontosítja erőfeszítéseit - mondta a vezérigazgató. Az idén költségeit 2 milliárd euróval tervezi csökkenteni a konszern, korábbi korábbi terveinek megfelelően. A jövőben a cég főként a felhőszolgáltatási üzletágra, a mesterséges intelligenciára és a kvantum-számítástechnikai fejlesztésekre helyezi át működése súlypontját.

Az IBM rövid távon ügyfelei körében a beruházási döntések halasztására, ezzel összefüggésben a szoftverbeszerzési igények a csökkenésére számít, a hardver iránti kereslet azonban szinten marad. A vezérigazgató elmondása szerint az IBM ügyfeleinek 70 százaléka a vírusjárvány hátrányos következményeinek a legkevésbé kitett ágazatokból kerül ki, például az egészségügyi és a távközlési ágazatokból.