Mintaprogram mintaéve – Kelet- és Nyugatmagyarországi együttműködés pályakezdő fiatalok munkahelyi integrációjáért

Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának polgármestere, valamint a szolnoki Impulzus Egyesület - mint a „Szolnokon a jövőd” Mentorprogram projektgazdái – tapasztalatcserére invitálták a mintaprogramot veszprémi sajátosságokra adatpáló „Veszprémben a jövőd” Mentorprogram megvalósítóit.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Foglalkoztatási együttműködés a Veszprémi járásban” című projekt keretein belül 2018. júniusában szolnoki mintára indította útjára a „Veszprémben a jövőd” nevet viselő mentorprogramot. A program célja, hogy a Veszprémben és vonzáskörzetében szakképesítést szerző pályakezdő fiatalok helyben történő munkaerő-piaci elhelyezkedését a lokális gazdasági szereplőkkel együttműködve támogassa.

Kutatások során megkérdezett „Z” generációs fiatalok 40 %-a számol be arról, hogy a rájuk nehezedő külső nyomás okán stresszes életet élnek. Ugrásszerűen megnőtt azon tinédzserek száma, akiknek egyetlen bizalmi kapcsolata sem alakult ki felnőttekkel, beleértve saját szüleiket is.

A 21. századi „gyerekkor” tele van ambivalenciával. Ők már egy olyan generáció, akiket a rohamos technológiai fejlődés és információ mennyiség olyan léptékű fejlődésbe kényszerít bele, ami ellentétes a természetes tempójukkal. A frontális oktatásból 21. századi intellektussal, de „paleo” lélekkel kerülnek ki is lépik át első munkahelyük küszöbét, ahonnan statisztikák szerint átlagosan a munkavállalás első 3 hónapjában viharos sebességgel állnak tovább. Amikor elvárásokat közvetítenek munkáltatóik felé, sokszor csak álmokat fogalmaznak meg, amelyből tudnak és hajlandók is engedni, ha türelemre tanítjuk őket akár folyamatos mentori segítségnyújtás eszközével élve. Arra a fajta értő türelemre, amely teret és időt ad számukra hibázni, megállni, szemlélődni, elesni és újra elindulni.

'Kardos Péter a JOST Hungária Kft. ügyvezető igazgatója és Korona Vivien a Pro Veszprém Nonprofit Kft. projektmenedzsere a „Veszprémben a jövőd” Mentorprogram képviseletében vett részt a Szalay Ferenc Szolnok MJV polgármestere által tartott tájékoztatón'

A „Veszprémben a jövőd”, valamint a „Szolnokon a jövőd” Mentorprogramok esetleges továbbfejlesztési, kiegészítési lehetőségeként a szakmai megvalósítók részéről megfogalmazódott az úgynevezett reverse mentoring (fordított mentoring) bevezetésének gondolata. A többgenerációs munkahelyi környezetben megvalósuló reverse mentoring lényege, hogy a mentori szerepben olyan „Z” generációs fiatal kolléga jelenik meg, aki egy más típusú szemléletmódot vihet a mentor-mentorált kapcsolatba.

Lévén minden szervezetfejlesztési folyamatban a cél határozza meg az eszközt. A hatékonyság záloga, hogy munkáltatóként fel tudjuk mérni, mire kívánjuk használni a mentorálás eszközrendszerét szervezetünkben. Hangsúlyozottan az utánpótlás betanítására, ahol mentori szerepben egy nagyobb élet- és munkatapasztalattal bíró kolléga lehet hatékonyabb, vagy a generációs szakadék áthidalására, amelyben egy „Z” generációs fiatal is hatékonyan léphet mentori szerepkörbe, hiszen nem szabad szem elől tévesztenünk azt a tényt, hogy a következő évtizedben a munkahelyek generációs összetétele jelentősen megváltozik a „Z” generációs fiatalok javára.

A szolnoki partnertalálkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy süssön ránk a nap az ország keleti vagy nyugati felén, a munkáltatók és a térségi szereplők (önkormányzatok, szakképző intézmények…stb.) közös felelőssége a munkaerő-piacra napjainkban kilépő generáció felvértezése olyan készégekkel, kompetenciákkal, amelyeknek elsajátítására korábban nem volt lehetőségük.

Szerző: Korona Vivien