Újabb megnyugtatás: az androidosoknak sem kell tartaniuk a CIA-hacktől?

  • Mobil
  • 2017.03.10
    13:44
  • Hvg.hu
Az Apple után a Google is megszólalt, hogy megnyugtassa a felhasználókat, nem is olyan nagy a vész a mostani CIA-kémkedési botrány kapcsán.

Kémkedési botránytól hangos napok óta a tech-sajtó: a WikiLeaks által közzétettek szerint az amerikai titkosszolgálat okostelefonok, számítógépek tartalmához képes hozzáférni, sőt még az internetre kötött televíziókat is használhatja információszerzésre-írja a HVG.

WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumokban részletezve voltak a CIA eszközei, amelyekkel kihasználhatták az Androidban és a Chrome-ban lévő sebezhetőségeket, sőt azokat a hacker-eszközöket is, amelyekkel betörhettek az iOS-be, a Windowsba és a macOS-be. A dokumentált hackertechnikákat 2013 és 2016 között használta a CIA, ekkor aknázhatott ki vagy 24 androidos sebezhetőséget – írja a ZDNet.

Az Apple már ki is adott egy közleményt, amelyben megnyugtatja az iOS-t használókat, és most a Google is valami hasonlót tett. Állítólag végigvizsgálták a WikiLeaks-dokumentumokat, és úgy találták, olyan sebezhetőségekről van bennük szó, amelyeket – frissítésekkel – azóta már javítottak.

Igaz, azóta a CIA technikái is tovább finomodhattak, szóval nem tudni mikor lesz végre a macska-egér harcnak. Mindenesetre a mostani eset arra is jó, hogy fókuszba kerüljenek a digitális eszközöket érintő biztonsági kérdések, és felhívják a figyelmet a rendszeres biztonsági frissítések szükségességére mind a fejlesztők, mind a felhasználók részéről.

Legfrissebb