Apró drón termékenyített meg egy liliomot. VIDEÓVAL.

  • Kütyü
  • 2017.03.10
    13:44
  • Hirado.hu
Apró drónnal sikerült beporozniuk japán tudósoknak egy liliomot. A "történelmi pillanatról" videót is készítettek, de később beismerték, hogy a bonyolultabb virágoknál már nem járt szerencsével a miniatűr megtermékenyítő.

Kissé bonyolódott a virágok és a méhek romantikus története. Japán tudósok ugyanis olyan speciális, mini drónt készítettek, ami a méhek helyett dolgozik: képes beporozni a virágokat.

A tudósok lószőrt ragasztottak egy távirányítású drónra egy különleges gél segítségével, ami kulcsfontosságú szerepet tölt be a megtermékenyítés folyamatánál.

Először a kis drónt szerezték be mindössze 100 dollárért. Majd lószőrsörtét ragasztottak rá, ami a méhek bolyhos törzsének felületére emlékeztette őket. Végül egy olyan különleges zselével vonták be a szőrszálakat, ami “begyűjti” a pollent.

Eijiro Miyako, a tanulmány egyik ötletgazdája büszkén jelentette be: “Ez a világ első olyan bemutatója, mikor mesterséges robottal elvégzett beporzást láthatunk.” A kutatók videót is készítettek a történelmi pillanatról.

Van mit tanulniuk a méhektől

Miyako szerint nem kell attól félni, hogy a méheket egyhamar drónokkal helyettesíthetnénk. Mint elmondta, a drónt egy nagyobb virágra is “felküldték”, melyen ugyan sikerült elvégezni a beporzást, de nem automatikusan. Ha több virágra is ki akarják terjeszteni a mesterséges beporzást, akkor némi mesterséges intelligenciára is szükségük lehet – egy beépített GPS-szel kiegészítve.

A virágok beporzását végző rovarok (és madarak, denevérek, stb) úgy változtatták meg idővel a virágot fölött lejtett “táncukat”, hogy a lehető legtöbb fajta virágot sikeresen megtermékenyítsék. A drónok – ellentétben a rovarokkal – viszont csak a legkönnyebben beporozható virágoknál tudnak sikereket elérni.

De a tudós szerint fölösleges a méhek helyettesítésén filozofálni, hiszen “miért is akarnánk egy olyan világban élni, ahol nincsenek porzók”? – elmélkedett.