Low code üzleti megoldások enyhíthetik az IT szakemberhiányt

EU szinten az ICT szektorban jelentkezik leginkább a szakemberhiány – az ebből adódó nehézségeket azonban az üzleti alkalmazások új generációja enyhítheti. Biber Attila, az Oriana Hungary újonnan kinevezett operatív igazgatója szerint a megoldást olyan low code platformon alapuló alkalmazások jelenthetik, amelyek előre fejlesztett alapsémákból állnak, így csupán néhány hét alatt bármilyen vállalatirányítási rendszerhez integrálhatók.

A képzett IT szakemberek hiánya ma olyannyira aktuális probléma, hogy az Eurostat 2017-es adatai alapján az EU-ban már messze az ICT szektorban jelentik a legnagyobb gondot a betöltetlen álláshelyek, miközben több tízezer betöltetlen IT munkahely van Magyarországon is. „A fogyasztói igények felerősödése kikényszeríti a vállalati és államigazgatási rendszerek digitális transzformációját, ezért a digitalizáció a versenyszféra és az államigazgatás minden területén és folyamatában jelen van, ami tovább növeli a vállalatokra és az informatikai vezetőkre nehezedő nyomást. A low code megoldások elterjedése azonban enyhítheti a jól képzett szakemberek hiányát, és ezzel a megnövekedett üzleti igény és erőforráshiány okozta „olló” bezárását” – mondta el Biber Attila, az Oriana Hungary újonnan kinevezett operatív igazgatója.

A low code szoftverfejlesztési mód lehetővé teszi a gyorsabb és megbízhatóbb fejlesztést azáltal, hogy már meglévő eszközkészletével könnyebben építhetők fel az alkalmazások. Az ilyen fejlesztési platformok csökkentik a hagyományos kézi kódolás mennyiségét, így lehetővé teszik az üzleti alkalmazások gyorsabb szállítását, valamint a fejlesztés, a képzés és a telepítés kezdeti költségének csökkentését. Mivel a low code platformok támogatják a vállalatok digitális átalakulását, ezért a piac növekedését a Forrester Research 2016-2022 között 45%-ra teszi.

„Az IT motorja kell, hogy legyen a cégek fejlődésének, növekedésének és hatékonyságnövelésének. A gyorsan keletkező és változó igények miatt azonban mire egy fejlesztési folyamat véget ér, sok esetben már másra van szüksége a cégnek. Az üzleti alkalmazások feladata ezért az, hogy könnyen és hatékonyan támogassák a napi szinten keletkező újabb és újabb igényeket. Az Oriana Effector low code rendszere ezt a vállalati agilitást támogatja úgy, hogy a meglévő alapsémákból pár hét vagy akár nap alatt a cég igényeire szabható rendszer alakítható ki - figyelembe véve a komplex üzleti környezet által elvárt adatbiztonságot, auditálást és skálázhatóságot is. Képletesen fogalmazva tehát az üzleti megoldások Legoja szeretnénk lenni” - mutatott rá low code megoldás lehetőségeire Biber Attila.

Az új operatív igazgató a hazai bővülést irányítja

Biber Attila az Oriana vezetését megelőzően a Microsoftnál, az LLP Hungary-nél és az Oracle-nél irányította közép- és nagyvállalatok informatikai rendszereinek bevezetését, így több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik az integrált vállalatirányítási, ügyfélkapcsolati és üzleti intelligencia rendszerek piacán. A szakember új pozíciójában fő feladatának a low code motoron alapuló üzleti megoldások dinamikus hazai növekedésének támogatását tekinti. „A komplex vállalatirányítási rendszerek bevezetése során a legnagyobb kihívást a gyorsan változó felhasználói igények kielégítése okozta a dobozos rendszerek kötöttségei miatt. Az Effector low code platformja abban segíti a cégeket, hogy ezt a kihívást hatékonyan, felhasználóbarát módon, fenntarthatóan megoldják, miközben megkönnyítik a humán-számítógép interakciókat” – hangsúlyozta ki a szakember.

„A hazai vállalatoknál jelentkező trendek - shadow IT, kétsebességes IT, agilis szervezet kialakítása – nem országspecifikusak. Ennek következtében döntöttünk úgy, hogy az Effector platform értékesítését külföldön is megkezdjük, hiszen a termékben megnyilvánuló magyar szellemi termék külföldön is versenyképes lehet. A magyarországi operáció elmúlt években tapasztalható dinamikus növekedését szerettük volna megtartani, ezért a nemzetközi operációt külön választjuk, természetesen építve az itthoni több tucat projekt tapasztalataira” – tette hozzá Basa Richárd az Oriana International vezetője.

Legfrissebb