A mobilos vásárlás térnyerése már az autópálya-matricáknál is megmutatkozik

Az OTP Mobil eredményeiből kiderült, hogy a 2017-es mintegy 150 ezer vignettához képest 2018-ban ennek majdnem kétszeresét, 276 ezer autópálya-matricát vásároltak a Simple applikáción keresztül. A népszerűségi listát a tíz napos országos és a megyei matricák vezették tavaly. A vignetták ára ugyan nem emelkedik januártól, de változik a díjköteles utak listája, ezért érdemes figyelmesen tervezni idei utazásainkat.

Minden várakozást felülmúlt az óév mobilos autópályamatrica-vásárlásainak eredménye. Az OTP Mobil által üzemeltetett Simple by OTP alkalmazáson keresztül 2018-ban közel kétszer annyi matricát vásároltak az autósok, mint 2017-ben, új rekordot állítva fel ezzel az alkalmazás történetében. A növekedés minden kategóriában tapasztalható: tíz napos, havi, éves megyei és éves országos matricából is több fogyott az alkalmazáson keresztül a 2017-es évhez képest. Kiemelkedő a tíz napos országos és az éves megyei vignetták népszerűsége: ezek eladása több mint a duplájára emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az elővásárlási időszaknak és az ünnepek kapcsán szervezett utazásoknak köszönhetően a december évek óta az egyik legnépszerűbb hónap a matricavásárlók körében. Ilyenkor sokan már a következő évre érvényes megyei matricákat veszik a mobilon keresztül, élve az elővásárlási lehetőséggel. Elővásárlásra először 2016-ban volt lehetőség és azóta rohamosan nő a kereslet ebben az időszakban. A 2017-es számokhoz képest 2018-ban 174 százalékkal több éves matricát, kicsivel több mint 10 ezer darabot vásároltak meg a következő évre előre. Az éves matricák mellett a tíz napos volt a legkelendőbb matrica a 2018-as elővásárlási időszak ideje alatt, ami elsősorban az ünnepek körüli rokonlátogatásokkal és egyéb utazásokkal magyarázható.

Az idei év elején a matricák típusait és díjaikat érintően nincs változás – továbbra is az eddig ismert vignetták vásárolhatók meg, amiknek a díjai nem változtak 2018-hoz képest. Szintén változatlan, hogy az autósok fizetés nélkül használhatják azon, egyébként díjköteles útszakaszokat, amelyeket a közútkezelő terelőútként jelöl ki.

Bár a díjszabás a megszokott, érdemes figyelmesen átnézni a frissített díjköteles utak listáját, ebben ugyanis történtek módosítások. Január elsejétől fizetőssé vált az újonnan átadott M35-ös autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti, illetve az M4-es sztráda első három kilométeres, Berettyóújfalu melletti része.

Lényeges újdonság még, hogy a D2 (hét személy szállításánál többre alkalmas jármű) vagy B2 (legfeljebb 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz) díjkategóriába tartozó járművekre 2019 elejétől a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni. Így ha több pótkocsival rendelkezünk, elég egy U-s jogosultság a vontatóra és alkalmanként bármelyik pótkocsinkat utána akaszthatjuk a gépjárműnek.

Ha B2, vagy D2 kategóriájú járművel sem a vontatóra, sem a vontatmányra nincs matricánk, úgy a korábbiaktól eltérően idén már nem két, hanem csak egy pótdíjat kell megfizetnünk – ezek mértéke ugyanakkor változott. A pótdíjat mindig a vontató jármű üzembentartója, vagy tulajdonosa fizeti. Abban az esetben is a vontató üzembentartója, vagy tulajdonosa fizeti a pótdíjat, ha csak a vontatmányra nincs érvényes vignetta.

Fontos tudni, hogy amennyiben valaki matricavásárlás nélkül vesz igénybe díjköteles útszakaszt, a büntetés egy órán belül még elkerülhető: a türelmi időnek köszönhetően ugyanis a felhajtástól számítva 60 perc áll rendelkezésre a vignetta pótlására.