Hitelkártya méretű szuperszámítógép az Nvidiától

  • Kütyü
  • 2017.03.08
    19:04
  • bitport.hu
A vállalat által a világ első mini szuperszámítógépének nevezett Jetson második generációja az előd teljesítményének dupláját ígéri- írja a bitport.hu.

Az elsősorban grafikus vezérlőiről ismert vállalat lerántotta a leplet Jetson TK2 mini szuperszámítógépéről. A nagyjából hitelkártya méretű eszközt azonban nem a számítógépes játékok iránt rajongóknak szánja, hanem a mesterséges intelligencia és az intelligens gépek fejlesztésének felpörgetésére készítette-írja a bitport.hu.

Okosabb, biztonságosabb városok

Az Open Compute Summiton bemutatkozott Jetson TK2-t az ipari robotokat, a kereskedelmi forgalomban kapható drónokat készítő és az okoskamerák területét célzó vállalatoknak kínálja elsősorban az Nvidia. Elődje teljesítményének duplájával büszkélkedhet a gyártó állítása szerint, vagy - igény szerint - hasonló teljesítmény mellett kevesebb mint feleakkora fogyasztással (7,5 watt) működhet.

Ennek köszönhetően nagyobb és mélyebb szintű neurális hálók futtathatók a felsorolt eszközökön, okosabb, pontosabb és gyorsabb válaszidejű megoldások születhetnek. Jellemzően olyan feladatok profitálhatnak az Nvidia fejlesztéséből, mint például a képfeldolgozás vagy a beszédfelismerés.

Intelligens videoelemzéssel okosabbá és biztonságosabbá tehetők városaink, újfajta robotokkal optimalizálhatók a gyártási folyamatok, az új csoportmunka megoldásokkal pedig hatékonyabbá válhat a távolról való munkavégzés, sorolta a technika előnyeit Deepu Talla, az Nvidia Tegra üzletágának alelnöke. Egyben azt is bejelentette a vállalat, hogy a mesterséges intelligencia felhőben való fejlesztésének elősegítése céljából csatlakozott az Open Compute Projecthez.

Sokat tud, de sokba is kerül

Az Nvidia Jetson TK2 a vállalat Pascal GPU architektúrájára alapul, 8 GB-nyi LPDDR4 memóriával rendelkezik, illetve 32 GB-nyi eMMC tárolóval látták el. Operációs rendszeréül a Linux for Tegra OS szolgál, és a nemrég bejelentett Raspberry Pi Zero W-hez hasonlóan támogatja a 802.11ac vezetékmentes hálózati hozzáférést, illetve a Bluetooth kapcsolódást.

Szoftveres oldalról sem hagyja magára az érdeklődőket a vállalat. A Jetson TK2 ugyanis a JetPack 3.0-val együtt érkezik, melyet az Nvidia úgy definiált, mint a mesterséges intelligenciához készített legátfogóbb szoftverfejlesztő környezet, amivel könnyűvé válik az MI különböző alkalmazásokba való integrálása.

Már most előrendelhető a mini szuperszámítógép – egyelőre csak az USA-ban és az Egyesült Királyságban –, a kiszállításokat március 14-én kezdik meg, árulta el az Nvidia. Az induló ár azonban rögtön óriási szakadékot képez a Raspberry Pi és a Jetson TK2 között; míg előbbi gyakorlatilag hobbieszköz, addig az Nvidia terméke közel 200 ezer forintba (530 fontba) kerül. Ugyan a gyártó oktatási intézményeknek kedvezményt ad, de a 300 fontos (közel 110 ezer forintos) ár még így is elég borsosnak mondható.

Legfrissebb