NMHH-elemzés: Egyre jobban megéri internetes adattartalmat fogyasztani

  • Mobil
  • 2017.03.08
    19:04
  • NMHH
Tavaly óta terjedő tendencia, hogy a hírközlési szolgáltatók a megelőző évekhez képest több adattartalmat nyújtanak díjcsomagban foglalt forgalom, opciók vagy akciók keretében, akár változatlan árért is – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavalyi évet vizsgáló, a hírközlési szektorra vonatkozó elemzéséből. A piac színesítésében a legjelentősebb változtatások többségét egyetlen szolgáltató vitte végbe. A hírközlési szektor árai 2015-höz képest csekély mértékben növekedtek a fogyasztói árindexnek megfelelő 0,5%-os mértékben.

A szolgáltatásokban a Vodafone újított leginkább; egyre nagyobb a kínált adattartalmi keret

Az NMHH a szolgáltatók Általános Szerződési Feltételeinek elemzése alapján megállapította, hogy a tavalyi hírközlési szolgáltatási újdonságok terén a Vodafone vitte a prímet: a mobil feltöltőkártyás szegmensben elsőként vezetett be alacsony, 19 Ft-os percdíjú tarifacsomagot, Tuti néven. A versenytársak szinte azonnal követték még olcsóbb, hálózaton belül 9 Ft-os hívást nyújtó opcióikkal. Szintén a Vodafone rukkolt elő a megfelelően felszerelt autókban használható „internet in the car” szolgáltatással. Terjedő tendencia az, hogy a szolgáltatók több adattartalmat nyújtanak díjcsomagban foglalt forgalom, opciók vagy akciók keretében, akár változatlan árért is. Ezen túl piacra került a 30 napnál hosszabb ideig tartó adatopció, a Magyar Telekom Maraton eseti adatopció-család szolgáltatásával.

A hatósági elemzés szerint tavaly a szolgáltatások kínálatában a legjelentősebb változtatások többségét egyetlen szolgáltató hajtotta végre: a 2016-ban bevezetett 71 telefon- és internet-díjcsomag háromnegyede a Vodafone-hoz kötődik. A 71 új csomaggal szemben 60-at zártak le. A Telenor a mobilhang-ajánlatainak összetételét alakította át, a Magyar Telekom pedig új internetcsomagokat dobott piacra és régi mobiltelefon-csomagokat vont ki az értékesítésből. Az Invitel vezetékes telefon- és internetkínálatának palettáját rendezte át, a UPC viszont nem változtatott szolgáltatási portfólióján.

Folytatódott az elektronikus ügyintézés ösztönzése is az ágazatban: ilyen esetekre mindegyik hazai szolgáltató kedvezményes havidíjért és/vagy a belépési díj elhagyásával árulta, árulja csomagjait.

Tarifavizsgálat: olcsóbb lett a roaming

Az NMHH vizsgálata alapján 2016-ban a legnagyobb árváltozást az egységes Eurotarifáról a Szabályozott Európai Roamingtarifára történő áttérés jelentette. Ennek hatására az előfizethető mobiltelefon-díjcsomagok döntő többségénél csökkentek a roamingpercdíjak. Ez az áresés azonban összességében nem gyakorolt jelentős hatást az ágazati árszínvonalra, mivel a hazai telefonálási szerkezetben csekély a roaming részaránya: kártyás előfizetésnél havonta csupán egy, havidíjas csomaghasználatnál öt percet jelent az átlag.

A roamingdíj csökkenésen kívül két vezetékes szolgáltató változtatott telefonos tarifáin. Az Invitel egyetlen díjcsomagjának különböző feltételű havidíjait módosította, a UPC pedig két tarifacsomagjának havi előfizetési díját csökkentette. A többi szolgáltatás – mobiltelefon, internet – listaára nem változott.

A hírközlési árindex kissé az általános fogyasztóiár-index fölött mozog

A KSH árstatisztikái szerint 2016-ban a hírközlési szektorban az árak csekély mértékben, 1,1%-kal nőttek. A növekedés elsősorban a 2015 közepén a mobilhang- és internetszolgáltatás körében lezajlott átfogó áremelések áthúzódó hatásából eredt, a tárgyévi piaci folyamatok minimális hatást gyakoroltak az árindexre. A nemzetgazdaság egészében – az előző két év árcsökkenése után – 2016-ban a fogyasztói árak 0,4%-kal emelkedtek. Az ágazatban mért éves árindexek 2013 óta kissé haladták meg a nemzetgazdasági mutatókat.

Legfrissebb