Számos terhet vesz le vállunkról a mesterséges intelligencia

  • Kütyü
  • 2018.08.19
    21:54
  • Hirado.hu
A jelek szerint elkerülhetetlen, hogy a mesterséges intelligencia (MI) az autós közlekedéstől a közösségi médiahasználaton keresztül a pénzügyeken át a szórakozásig jelentősen befolyásolja a mindennapi életünket.

A mesterséges intelligenciára és a gépi tanulásra alapozott digitális marketing hirdetései pedig végképp mindenkit elérnek. Gandera Balázs, az Intren digitális ügynökség vezetője részt vett a Google éves konferenciáján, amelynek fő témája volt a mesterséges intelligencia kutatása-fejlesztése.

Nagyjából egy év telt el azóta, hogy a Google a mesterséges intelligencia használatára helyezte át fejlesztési tevékenységeinek fókuszát – hangzott el a Kossuth Rádió Közelről című műsorában. Gandera Balázs szerint minden olyan feladatot, ami a hirdetőknek nehezére esik, azt a Google megpróbálja magához vonni és megoldani az MI-vel. Számos személyre szabott hirdetés elkészítése hosszas folyamatot vesz igénybe, a mesterséges intelligencia azonban ezt jóval lerövidíti –fogalmazott a szakember.

Az egyszerű felhasználóban sokszor megfogalmazódik az a gondolat, hogy az internet, a Google minden tud rólunk. Gandera Balázs szerint bár ő maga nem hivatott arra, hogy a céget képviselje, kijelentette, ez nincs így. Azokat az információkat, amelyeket az internet felhasznál a hirdetések létrehozásában, mind magunk adjuk meg és tesszük közzé. Természetesen tudvalevő, hogy az online világban zajló tevékenységeink a szolgáltatóknál összegyűlhetnek, amelyek alapján később releváns hirdetéseket állítanak össze a felhasználók számára.

Hozzátette: fontos tudni, hogy az átlagos felhasználó egyre inkább tudatos a magáról kiadott információk kontrollálásában.

MI a szembetegségek felismerésében

Szembetegségek felismerését is segítheti a mesterséges intelligencia. Egy londoni kórház együttműködik a Google DeepMind csoportjával. A klinika orvosai nagy reményeket fűznek a kísérlethez: a világcég rendszerét szembetegségek felismerésére tanították be, és a tesztekben diagnózisainak pontossága megközelítette a száz százalékot.

A programba 15 ezer felvételt töltöttek be, és mellékelték hozzájuk az emberi orvosok diagnózisait is. A program ezek alapján megtanulta felismerni az egyes elváltozásokat, és elsajátította, melyikhez milyen teendő társul. A rendszert vizsgáztatták is: a program diagnózisait nyolc orvoséval hasonlították össze, és a szoftver több mint 94 százalékban ugyanarra a következtetésre jutott, mint az orvosi konzílium.

A teljes cikk a Hirado.hu oldalán olvasható