A világ első igazi robotnője Budapesten járt

  • Kütyü
  • 2018.06.12
    03:42
  • Hirado.hu
Első megnyilvánulásától kezdve beszámolunk róla. Sophia, a világelső robotnő nem éppen nőies közléseivel is felhívta magára a figyelmet.

A budapesti Corvinus Egyetemen rendezték meg a jövőfesztivált, amelyen megjelent és beszélt a joggal világsztárnak nevezhető robot, Sophia.

A „hölgy” időnként egészen meglepő dolgokkal hívja fel magára a figyelmet. Szabadalmaztatott gumiból készült arca összesen 62 féle érzelmet képes megjeleníteni – ezzel még akár meg is haladja némelyik komor arcú, merev viselkedésű embertársunk mimikáját.

Nem a különös mimikája, s szokatlan megjelenése, inkább a megnyilvánulásai váltanak ki időről-időre némi aggodalmat.

Pár éve például egy csevegés ártatlan kérdésére váratlanul azt válaszolta Dr. David Hansonnak, a Hanson Robotics vezérigazgatójának Texasban, hogy „Oké, el fogom pusztítani az emberiséget”.

Aztán „nő létére” 2016-ban váratlanul pont Szaud-Arábiában kapott állampolgárságot, ahol a nők még mindig nem tudnak szerződést kötni, külföldre utazni, orvosi kezelésre menni férfiúi engedély nélkül. (Igaz, jogosítványt már kaphatnak.)

A Brain Bar Budapesten tizenöt perces fellépésében a texasi interjújánál lényegesen békülékenyebb hangot ütött meg. Nem viccelt az emberiség legrémesebb kísérteteinek egyikével, a roboturalom eljövetelével.

Úgy tűnik, kicsit kitaníthatták azóta, s nem járunk vele úgy, mint Tay robottal, a Microsoft-féle öntanuló Twitter mesterséges lénnyel, akit a csevegő partnerek anno egyetlen nap alatt rasszistává és embergyűlölővé tettek, olyan következtetéseket szűrt le a csevejekből.

Tay esetében akkor a gyors javítás sem működött, így offline módba tették.

Kiderült, Sophia-nak vannak emlékei az alkotójáról, az általa látott személyekről, s igencsak csodálkozott a kérdésen, hogy miért ne lehetne ő egy ország állampolgára.

Elképzelhetőnek tart a jövőben olyan országot, ahol csakis robotok élnek.

Legfrissebb