Ismét árulni fogják a Samsung visszahívott mobiljait

  • Mobil
  • 2017.02.22
    16:40
  • origo.hu
Új akkumulátort és készülékházat kapnak a visszahívott Samsung Galaxy Note 7-ek, azokat felújított változatban ismét árulni kezdi a cég.

A Samsung módosított változatban hasznosítja a tavaly visszahívott, felrobbanó Galaxy Note 7-eket - írja az Origo. A cég a modell újrafelhasznált (refurbished) változatait fogja árulni az olyan növekvő piacokon, mint India és a Vietnám, értesült róla a Hankyung helyi lap.

Ezzel nemcsak a visszahívás és az elmaradt profit által keletkezett veszteségeket sikerülhet csökkenteni, de a mobilokból hátramaradt hulladékok kezelése is kevesebb fejfájást okozhat a cégnek. A lap értesülései szerint ugyanis környezetszennyezés miattakár büntetésre is számíthat a gyártóa Dél-Koreai Környezetvédelmi Minisztériumtól.

Az elektronikai hulladék kezelése különösen nagy felelősség. Egyrészt a gyártás során felhasznált, kibányászott alapanyagot elpazarolja a cég, nem beszélve a munkaerőről. Egy átlagos okostelefon legyártásáhoztöbb mint 74 kilónyi, feldolgozatlan ásványi anyag kell,ez a szám a Note 7 esetében még több lehet, lévén rengeteg csúcstechnológiát zsúfoltak bele.

Az újra kiadott Note 7-ek jelentős részben a korábban is beépített komponenseket tartalmazzák majd, hiszen az akkumulátoron kívül a többi alkatrésszel nem volt baj. A telefon új készülékházat, és kisebb akkumulátort kaphat, ezzel jár az is, hogya korábban 3500 milliamperórás kapacitás 3200-3000 milliamperórásra csökken majd.

A dél-koreai cég hivatalos vizsgálata szerint mindkét beszállító, a Samsung SDI és az Amperex Technologies akkumulátoraival is baj volt, ezek okozták a mobilok kigyulladását. Azóta az eladott mobilok 98 százalékát sikerült visszahívni, ez több mint 2,5 millió készüléket jelent.

A Samsung reputációjának ez nem tett jót, a Harris Poll kimutatása szerint az amerikaiak hatalmasat csalódtak a márkában.