Lakossági tesztben szállított drónnal csomagot a UPS

  • Kütyü
  • 2017.02.22
    16:23
  • hirado.hu
Szerdán jelentette be a logisztikai vállalat, hogy sikeresen tesztelt egy futárautó tetejéről indítható drónt.

A drón önállóan leszállítja a csomagot, majd visszatér a járműhöz, miközben az azt vezető futár a további kiszállításokat intézheti az útvonalán.

Hétfőn, a floridai Tampában végezték el a tesztet, a használt drón egy Workhorse HorseFly UAV volt. A nagy hatékonyságú, oktokopter szállítódrón teljes mértékben integrált a Workhorse-elektromos/hibrid futárautó járműihez.

A gép a futárautó tetején dokkol. A drón aljára függesztett kosár egy nyíláson keresztül belóg az autó belső terébe, ahol a UPS-futár berak egy csomagot ebbe a kosárba, és megnyom egy gombot az érintőképernyőn, elküldve a drónt a megadott címre, előre beállított, autonóm útvonalon.

Dokkolás közben tölti magát újra az akkumulátorüzemű HorseFly. Maximális repülési ideje 30 perc, és legfeljebb 4,5 kg súlyú csomag elszállítására képes.

Számításaik szerint, ha a technológia futáronként naponta csupán egyetlen mérföldet spórol egy éven keresztül, már az is akár 50 millió dollár megtakarítást jelenthet a cégnek. Nagyjából ugyanis 102 ezer UPS-futár van az utakon nap mint nap. Az egyes szállításokhoz szükséges idő és járműköltségek miatt a vidéki szállítási útvonalakat a legdrágább kiszolgálni.

Legfrissebb