Egy hazai filmnéző oldal visszaél felhasználóinak a számítógépével

  • Szoftver
  • 2017.12.31
    05:59
  • Hirado.hu, Makay.net
Kiderült, hogy az egyik legnépszerűbb magyar online filmnéző oldal, a legfeljebb félillegálisnak tekinthető Moovie.cc üzemeltetői a reklámok mellett durva módszerekkel próbálnak bevételhez jutni.

Az oldal felhasználói leginkább nem is sejtik, mi az a cryptojacking – a Makay.net szerint ez a weboldal trükkösen visszaél a benne rejlő lehetőségekkel.

Ugyan Magyarországon számos félillegális online filmgyűjtemény érhető el, csupán néhánynak sikerült akkora nézettségre szert tenni, hogy azzal már a filmforgalmazóknak is érdemes legyen foglalkozniuk.

Az említett Moovie.cc a statisztikák szerint a 161. legnépszerűbb magyar weboldal, ami elég szép teljesítmény annak fényében, hogy csordultig van reklámokkal, és aggályos tartalomterjesztést folytat.

A helyzet tehát több szempontból is problémás, ugyanis a tartalomterjesztés ezen módjával a hatóságok mintha nem kívánnának foglalkozni (így leállítani sem), a weboldalakon elhelyezett és felugrók reklámok sok esetben valamilyen káros vagy fertőző végcélra irányítanak, népszerűségükből adódóan pedig a velük kapcsolatos problémák rengeteg felhasználót érintenek.

Még 2017 szeptemberében jelent meg a hír, miszerint a világ legnagyobb torrentoldala, a The Pirate Bay elhelyezett egy külső forrásból betöltődő (JavaScript) kódot a weboldalán, ami egy böngészőben futó kriptovaluta bányászprogramot futtat a felhasználóknál.

A cryptojacking névre keresztelt művelet a gyakorlatban azt jelenti, hogy a The Pirate Bay látogatóinak számítógépét és okostelefonját a bitcoinhoz és az ethereumhoz hasonló monero digitális pénz bányászatára használják, ezzel növelve saját bevételeiket.

A cikk további része ide kattintva olvasható.