Továbbra is bizonytalan a Toshiba helyzete

  • Kütyü
  • 2017.02.15
    18:38
  • Hirado.hu
A pénzügyi gondokkal küszködő japán cég elhalasztja chipgyártó üzletágának részbeni eladását.

Az eredeti tervekkel ellentétben nem az idén, hanem csak jövőre, vagy még később, és nem kisebbségi részesedést, hanem többségi hányadot ad el chipgyártó ágazatából – közölte a Kyodo japán hírügynökség.

A Toshiba azért értékesíti nagy nyereséget termelő chipgyártó ágazatának egy részét, hogy ellensúlyozza egy balul sikerült vállalatfelvásárlásból keletkezett veszteségét. A japán cég eddig 19,9 százalékos részesedés eladását tervezte, most már többségi hányad értékesítésével számol.

A Toshiba a múlt héten azt közölte, hogy 400 milliárd jen (3,6 milliárd dollár) és 200 milliárd jen közötti ajánlatok is érkeztek a 19,9 százalékra.

Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy ki milyen ajánlatot tett, de a részesedés megszerzéséért olyan ágazati versenytársak adtak be ajánlatot, mint például a SK Hynix Inc. és a Micron Technology Inc.

A chipgyártó ágazat tavaly 970 millió dollárral gyarapította az anyacég profitját.

A Toshiba 6,3 milliárd dollárt bukott azon, hogy egyik leánycége, az amerikai atomenergetikai Westinghouse Electric tavaly megvásárolta a szintén amerikai, nukleáris létesítmények építésével és üzemeltetésével foglalkozó CB&I Stone & Webstert.