Szuperszemüvegen dolgozik a Facebook – új részletek kerültek napvilágra

Ugyan már szinte minden high-tech óriás virtuális valóság szemüveget fejleszt, meglehet, a Facebook lesz a kivétel, amelyik hasznot is termel belőle.

Zuckerberg az AR szemüveg bejelentésekor olyan szemüveg létrehozását tűzte ki célul, ami a valóságos képre vetíti a virtuális információkat.

A Facebook még 2014-ben vásárolta meg az Oculus virtuális valóság sisak gyártót 2 milliárd dollárért, s most úgy tűnik, célegyenesbe fordultak a fejlesztések.

Mint az USA Szabadalmi és Védjegy Hivatala oldalán látható, a szemüveget fejlesztő, immáron leányvállalat Oculus három tagja szabadalmat jelentett be olyan készülékre, amelyik hagyományos szemüveget formáz, s kétdimenziós szkenner segítségével a környezet virtuális tárgyait, információit jeleníti meg benne.

Képes lesz képeket, videókat megjeleníteni a valós látványba illesztve, s a csatlakoztatott hangszóróval vagy fejhallgatóval hangokat lejátszani.

A Facebook sohasem volt aggályos, ha másokról kell kicsit koppintani: a leírás erősen emlékeztet a Microsoft HoloLens AR-re és a Google által támogatott Magic Leap fejlesztésére. A szabadalom egyik jegyzője éppenséggel az Oculus azon fejlesztője, Pasi Saarikko, aki mielőtt 2015-ben csatlakozott a Facebookhoz, a HoloLens optikai tervezését vezette a Microsoftnál.

Michael Abrash, az Oculus vezető kutatója nemrég azt mondta, hogy az AR szemüvegek lassan le fogják váltani az okostelefonokat – úgy 2022 körül.

„Úgy gondolom, 20 vagy 30 év múlva okostelefonok helyett mindenhol elegáns szemüveget viselünk majd” – mondta a Facebook fejlesztői konferenciáján az év elején. „A szemüvegek a VR és az AR kombinációját kínálják majd.”

Legfrissebb