A stream az új király

  • Kütyü
  • 2017.07.04
    22:06
  • hirado.hu
Hamarosan véget érhet egy újabb korszak a filmezés történetében?

Nemrég temettük el a VHS-t, ugyanis már az utolsó videokazetta-gyártó cég is feladta az adathordozó készítését, most pedig már a DVD halála került napirendre. A DVD és a Blu-ray fénykora leáldozott, már csak bizonyos korosztályok használják. A fiatal generáció már az online térben él, számukra ezek az adathordozók már elavultak.

– Ha végignézzük a statisztikákat, akkor a számítógépek megvásárlásánál már egyáltalán nem fontos tényező, hogy hány sebességes a CD-olvasója és tud-e DVD-t, Blu-ray-t írni-olvasni. Sokkal inkább az a lényeges, hogy minél könnyebb, energikusabb legyen, minél több USB-hely vagy erősebb WiFi-kapcsolat legyen a készülékhez – mondta Dudás Viktor, az MTVA főtanácsadója az M1 Médiaklikk című műsorában.

Letelt az idejük

A DVD és a Blu-Ray felett eljárt az idő. A mai kor iramának ezek a formátumok már nem igazán felelnek meg.

– Ezek a lemezbe zárt formátumok lassúnak számítanak. A jövő a streamelésé, az olyan online videotékáké, ahol a tartalmat azonnal el lehet érni. Meg kell azonban különböztetni két felületet. Az egyik, ahol a felhasználó hajlandó fizetni a tartalomért, mert felfogja, hogy az valakinek a szellemi terméke. A másik a torrent. Azok az oldalak, amelyeknél a felhasználó nem fizet, és akkor népszerűek, ha nagy tartalombőséggel bírnak és jó ajánlórendszerük van – mutatott rá Szűts Zoltán médiakutató, Zsigmond Király Egyetem rektori megbízottja.

Ott a film a zsebünkben

A felhasználók úgy vélik, hogy az online filmezésé a jövő. A streamelve filmnézés azt jelenti, hogy az adott művet azonnali adatfolyamon nézzük, tehát nem kell előre letölteni vagy bajlódni vele. Manapság már rengeteg szolgáltató nyújt arra lehetőséget, hogy a filmeket streamelve nézhessük.

– Gyakorlatilag bárhonnan és bármikor lehívhatóak. Ha internettel a zsebünkben sétálunk az utcán, akkor azalatt, amíg várunk például egy orvosi rendelőben vagy a haverokra, tartalmat tudunk nézni – tette hozzá Dudás Viktor.

A szakma nem egységes

A streamelés új lehetőséget nyújt a felhasználóknak, ugyanakkor kihívások elé állítja a filmkészítőket. A felgyorsult tartalomfogyasztási szokásokat a rendezőknek is követniük kell, ha sikeresek szeretnének lenni.

– Rövidebb tartalmakat szeretünk fogyasztani, így előfordul, hogy 15 percből álló rövidfilmeket készítenek. Később, ha az elnyeri a közönség tetszését, akkor elkészítik a teljes estés verziót is. De nagyon gyakran képesek így pilotokat is tesztelni, mert ha online elérhetővé teszik, akkor a közönség visszajelzését beépítik a későbbi moziba – mutatott rá Szűts Zoltán.

Persze a szakmában megoszlanak a vélemények a streamelésről. Az idei Cannes-i Filmfesztiválon ez komoly pengeváltásban nyilvánult meg a régi iskolát képviselő Pedro Almodóvar, a zsűri elnöke és Will Smith, az amerikai modern, újhullámos stílus képviselője között – idézte fel Dudás Viktor.

Will Smith úgy vélte, van létjogosultsága a világ legnagyobb stream szolgáltatójának. Almodóvar ellenben azt mondta, nem tekinti filmnek azt, amit egy olyan készüléken néz meg, aminek a képernyője kisebb, mint a karosszéke.

Azt, hogy a DVD-nek, illetve a Blu-Ray-nek még mennyi ideje van pontosan, nagyon nehéz megmondani. Az viszont biztosan látszik, hogy a streamelés lesz az új kedvenc. Egyszerűbb, gyorsabb és akkor nézünk bármit, amikor csak akarunk.

Legfrissebb