Kifutunk az okostelefonos alkatrészekből

  • Mobil
  • 2017.07.02
    20:36
  • sg.hu
Az új iPhone és az androidos zászlóshajók miatt több alkatrészből is hiány alakulhat ki.

Érdekes összefoglaló jelent meg a héten a DigiTimes oldalán, amelyben az okostelefonokban alkalmazott komponensek utánpótlásának jelenlegi és várható helyzetét vesézik ki. Eszerint az új csúcskategóriás megoldások, pontosabban az azokban megjelenő fejlesztések elterjedése miatt több területen is komoly hiány jöhet létre.

A lap szokásához híven iparági forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a harmadik negyedévben esedékes új iPhone okostelefonok, valamint a több különböző gyártó által piacra dobott (és dobandó) androidos zászlóshajók miatt az év második felében megugrik majd a főbb komponensek iránti kereslet. Ennek eredményeként egyes tajvani beszállítók szerint komoly hiányok alakulhatnak ki, amihez rögtön hozzáteszik, hogy a kínai cégek már hetek, hónapok óta igyekeznek minél jobban feltölteni saját készleteiket, hogy felkészüljenek az új modellek rajtjára, a raktárkészletek pedig az elmúlt két negyedévben végrehajtott módosítások miatt amúgy is alacsonyabb szinten állnak.

Az új memóriamodulok, a nagyobb kapacitású akkumulátorok, a nagyobb felbontást támogató kamerák, valamint az ikerkamera-modulok népszerűségének növekedése miatt már eddig is több területen mutatkozott némi hiány az utánpótlásban, az ideális helyzettől tehát meglehetősen messze vagyunk. A 18:9-es képarányú érintőképernyők, valamint az USB Type-C csatlakozók alkalmazásának elterjedése hasonló aggályokat kelt, ez különösen az év második felében eredményezhet majd kisebb-nagyobb késlekedéseket, míg az új iPhone telefonok sorozatgyártásának fellendülése az ujjlenyomat-olvasók, a fémből készült burkolatok, valamint a kijelzőkomponensek esetében súlyosbíthatja a helyzetet, kiszorítva innen több, ugyanazon vagy hasonló alkatrészekre vágyó riválist.

Azt egyelőre nem említették meg, hogy mindez mennyiben eredményezheti majd az árak növekedését, de mivel itt eleve csúcskategóriás megoldásokról van szó, ez nyilván kevésbé játszik fontos szerepet.

Legfrissebb