Majdnem a kínaiaké lett a WhatsApp

  • App
  • 2017.07.02
    20:34
  • sg.hu
A Facebook az utolsó pillanatban szerezte meg a céget.

A Facebook 2014 februárjában 19 milliárd dollárért vásárolta meg a kommunikációs alkalmazást és az azt fejlesztő vállalkozást. Azonban nem sokon múlott, hogy teljesen más tulajdonosa legyen a kommunikációs szolgáltatónak. Három évvel ezelőtt ugyanis a Tencent kínai konszern, amely a WeChat nevű szolgáltatást fejleszti és működteti, komolyan fontolgatta a WhatsApp megvásárlását.

A kínai társaság azért akarta megvenni az amerikai szolgáltatót, mert ezáltal nem csupán nemzetközileg tudott volna terjeszkedni, hanem a fontos amerikai piacon is megvethette volna a lábát. Pony Ma, a Tencent alapítója azt tervezte, hogy elutazik a Szilícium-völgybe, hogy megszervezze a tranzakciót. Azonban az élet közbeszólt, ugyanis meg kellett műttetnie a hátát és Mark Zuckerberg pont ezt az időt használta ki arra, hogy előterjessze a WhatsApp vezetőinek szóló felvásárlási ajánlatát és sikerült is nyélbe ütnie az üzletet.

A Facebook alapítója korábban úgy emlékezett vissza, hogy a felvásárlás ötlete 2014 február elején egy vacsora során kristályosodott ki, majd még abban a hónapban sikerült is megkötni az üzletet. Az viszont nem derült ki, hogy Zuckerberg tudott-e a kínaiak tervéről vagy ajánlatáról. A CNBC tudósításában viszont azt írta, hogy a Facebook első embere gyakorlatilag kétszer akkora összeget kínált a WhatsApp tulajdonosainak, mint amennyit a Tencent. A Facebook nem kommentálta a nyilvánosságra került információkat.