Jönnek a gyémántkijelzős telefonok

  • Mobil
  • 2017.02.12
    20:35
  • bitport.hu
Bitport: Az üveg, a zafír hamarosan elavulhat a legkeményebb természetes anyag bevetésének köszönhetően. Válságba kerül az ékszerbiznisz?

Adam Khan szerint a gyémántból készített üveg erősebb, keményebb és tisztább lesz, mint bármi, amivel eddig hasonló körülmények között találkoztunk. Az Akhan Semiconductor vezérigazgatója ezt vállalata elektronikus felhasználásra szánt, iparilag növesztett gyémántjai birtokában jelentette ki.

Sok, és mégis kevés

Khan nagyon magabiztos, szerinte még 2017 vége előtt megjelenhetnek az első okostelefonok, okosórák, melyeken a Mirage Diamond Glass biztosítja a kijelző védelmét és átláthatóságát. Nem lesz azonban általánosan elterjedt a technológia, annyira legalábbis semmiképp, hogy úton-útfélen gyémántkijelzős készülékekbe botoljunk. Azt Akhan ugyanis leszögezte, hogy noha több gyártóval is tárgyalnak, csak egyetlen céggel fognak megállapodni az okostelefonok és eggyel az okosórák piacán. Részben a közel sem végtelen készletek miatt, részben pedig azért, hogy exkluzivitást nyújthassanak a kiválasztott partnereknek.

A gyártó közlése szerint a termelés felfuttatását követően 10-30 millió telefon számára elegendő mennyiségű gyémántkijelző előállítására lesznek képesek. A viselhető elektronikai eszközök tekintetében lényegesen kisebb tételben gondolkodnak: valamivel kevesebb mint egymillió gyémántüveget fognak tudni előállítani okosórák és okoskarkötők számára.

Ennek ismeretében kijelenthetjük, hogy az Apple biztosan kiesett a lehetséges partnerek köréből. Csak az elmúlt negyedévben több mint 78 millió iPhone-t adott el a vállalat, vagyis az igény alig harmadát tudná kiszolgálni az Akhan Semiconductor. Az is egy esetleges gyémántkijelzőjű iPhone ellen szól, ha valóra válnak a tavaly nyári feltételezések, miszerint hajlított megjelenítővel érkeznek majd az almás vállalat okostelefonjai. Ilyen környezetben a merev gyémántréteg alkalmazása elképzelhetetlen.

Az ismert természetes anyagok legerősebbje

A CEO szerint a kijelzőipar fejlesztései iránt intenzíven érdeklődnek a konzumer mobilkommunikációval foglalkozó vállalatok. Folyamatos a nyomás a tömegből való kitűnésre (például a virtuális valóság támogatásával), egy szokatlan megjelenítéssel pedig garantáltan fel tudja hívni magára egy márka a fogyasztók figyelmet.

A gyémánt az ismert természetes anyagok közüli legerősebbként ellenáll a hétköznapi tárgyak – kulcsok, pénzérmék stb. – okozta karcolásoknak, melyek olyan gyorsan lerontják a telefonkijelzők nyújtotta látványt. Ütésállóságának köszönhetően jóval kisebb eséllyel törne meg egy gyémántból készült kijelző a készülék leejtése során, ami minden korábbi fejlesztés ellenére még mindig problémát jelent a hétköznapi életben.

Khan elmondása szerint akár hatszor erősebb és tízszer keményebb lehet a többnyire ékszeriparból ismert ásvány okostelefonok kijelzőire integrált rétege a hagyományos megoldásokkal szemben. Ez a fizikai behatások mellett a szennyeződésekkel és vízzel szembeni ellenállóságra is jótékony hatással van. Jó hővezető képessége miatt pedig a mögötte rejlő elektronika hűtésében is szerepet játszhat-írja a bitport.hu.

Drágakövek egymás ellen

Nem a gyémánt az egyetlen egzotikus anyag, amit strapabíró(bb) eszközök létrehozásához használnak. Laboratóriumban növesztett zafírkristályt például már évek óta alkalmaznak a mobiliparban; a természetben megtalálható változatokkal ellentétben ez az anyag nem mélykék, hanem teljesen átlátszó. És nem csak a Vertu-féle luxusmárkák között találkozhatunk vele, hanem a kisebb kamerák lencséit is ez az anyag adja – például az iPhone 7 és 7 Plus esetében is zafírt használnak.

A nanokristályos gyémántnak azonban van néhány előnye a zafírhoz képest. Kevésbé törékeny, mert nagyobb szögekben lehet feszíteni. És, minden berögzült vélekedéssel szemben, mivel nagy felületeken, nagyon vékony rétegben lehet növeszteni, ezért a hasonló paraméterű zafírhoz képest olcsóbban állítható elő.

Annyira azonban nem lehet lecsökkenteni a gyártási költségeket, hogy az felvehesse a harcot az általánosan használt megoldásokkal szemben. A hagyományos üveg vagy az olyan, vegyi úton megerősített anyag, mint a Gorilla Glass, továbbra is olcsóbb megoldást kínál. Khan közlése szerint a gyémántréteg a Moto ShatterShield technológiájával versenyképes áron kerül majd forgalomba; a megerősített műanyag védelem telefononként 40-120 dolláros extra költséget jelent.

És, hogy válaszoljunk a bevezetőben feltett kérdésre: mivel mesterséges módon növesztett kristályrétegekről van szó, az ékszeripart, a gyűrűkbe, fülbevalókba, brossokba kerülő gyémántok piacát nem veszélyezteti az eljárás. Még akkor sem, ha évente több tízmillió telefon kijelzője kaphat gyémántalapú védelmet.