Szex, erőszak, terror: kiszivárgott a Facebook belső moderálási szabályzata

A lap szerint a kiszivárgott dokumentumok újabb globális felzúdulást fognak okozni a Facebook szerepével és etikai hozzáállásával kapcsolatban- írja a Guardian alapján a 24.hu.

A brit Guardian birtokába jutottak a Facebook titkos irányelvei és szabályzatai, amelyek alapján a moderátorok eldöntik, hogy a 2 milliárd felhasználó pontosan mit posztolhat a közösségi oldalra. A lap szerint a kiszivárgott dokumentumok újabb globális felzúdulást fognak okozni a Facebook szerepével és etikai hozzáállásával kapcsolatban.

Problémás a bosszúpornó

A Guardian több mint 100 képzési könyvet, táblázatot és folyamatábrát böngészhetett át, amely soha nem látott betekintést nyújt abba, hogy a közösségi média óriás milyen tervek mentén alakította ki a gyűlöletbeszédre, az erőszakra, a terrorizmusra, a pornográfiára, a rasszizmusra és az önkárosítókra vonatkozó moderálási elveit.

A lap úgy tudja, hogy már a kannibalizmusra és a sportfogadásokra (vagyis inkább a bundázásra) is kész moderálási szabályzata van a Facebooknak.

A Facebook File-ok néven közzétett dokumentumokból kiderül, mekkora kihívást jelentett a közösségi site-nak felvenni a harcot az úgynevezett “bosszúpornóval” szemben vagyis az intim fotók, videók közzétételével, amihez az érintett nem járult hozzá. Abba is betekintést nyerhetünk, milyen lehetetlen feladat a moderátoroknak minden egyes jelentést átböngészniük.

Ezek szerint egy moderátornak “mindössze 10 másodperce van” arra, hogy eldöntse egy tartalomról, hogy maradhat-e a Facebookon vagy törölnie kell azt.

A Facebook nem képes kordában tartani a tartalmait. Túl nagyra nőtt, túl gyorsan

– mondta a Guardian egyik forrása.

Sok moderátor aggodalmát fejezte ki a szabályok ellentmondásossága és szokatlan természete miatt. Különös tekintettel a szexuális tartalmakra, aminek a megítélése túlságosan zavaros és összetett. Az egyik beszámoló szerint a közösségi óriás több mint 6,5 millió hamis felhasználóra, azaz nem valós személyre tett bejelentést vizsgál meg hetente, a több ezer fotóról már nem is beszélve.

Érdekes vetülete a szivárogtatásnak, hogy míg a jogvédők a Facebookot a világ legnagyobb cenzorának kiálthatják ki a Facebook File-ok alapján, a közösségi oldal – hivatalos kommunikációja szerint – ugyanúgy a véleménynyilvánítás szabadságáért küzd. Egyébként mindkét fél nagyobb átláthatóságot szeretne – mutat rá a Guardian.

A lap egészen konkrét utasításokat is felhoz, amelyek a moderátoroknak szólnak:

Ha valaki azt sugallja, hogy “le kell lőni Trumpot”, akkor az utalást el kell távolítani
Bizonyos nem szexuális tartalmakat, amelyek gyermekek szekálásra, pszichikai bántalmazására vonatkoznak, nem kell eltávolítani addig, míg nem tartalmaznak szadista vagy ünneplésre biztató elemet
Állatkínzásról készült fotókat meg lehet osztani, de csak a “felkavaró” jelzővel
Minden kézműves termék, amely meztelenséget ábrázol megengedett, de a digitálisan létrehozott művek tiltottak
Abortuszokról készült videók megengedettek, amíg nem tartalmaznak meztelenséget
Az önkárosításra készülő felhasználók élő videóját nem lehet moderálni, mert a veszélyben lévő zavart embereket nem szabad büntetni
Minden 100 ezer követővel rendelkező személy közösségi szereplőnek számít, amely megszünteti a magánszemélyekre vonatkozó védelmét

De ezeknél súlyosabb megjegyzések is engedélyezhetők a szabályzat szerint. Például ez:

A kislány tartsa ezt meg magának, mielőtt apuka betöri a pofáját.

vagy

Remélem, valaki megöl egyszer!

Az irányelvek szerint a hasonló fenyegetések “általánosnak” vagy “hiteltelennek” tekinthetők. Az egyik dokumentum pedig elismeri, hogy az emberek a feszültségük levezetésére használják a durva fogalmazást a site-on és tulajdonképpen biztonságban is érezhetik magukat. Ahogy fogalmaznak: ezek a személyek közömbösek a fenyegetettek felé és tudják, hogy a kijelentésük nem üt vissza rájuk.

Lényegében a Facebook azt fejtegeti a moderátorainak, hogy a legtöbb fenyegetés azért nem tekinthető hitelesnek, mert a bejegyzést író ezzel mindössze erőszakos formában fejezi ki a nemtetszését.

Az emberek néha a megvetésüket, az egyet nem értésüket fenyegetéssel, erőszakra való felszólítással, tréfásan vagy komolytalanul közlik

– írják. Ezért nem minden erőszakos bejegyzés sérti meg a közösségi szabályokat – teszik hozzá.

Az ügyben megszólalt Monika Bickert, a Facebook globális irányelv menedzsere, aki szerint egy ekkora, változatos közösségben nehéz konszenzusra jutni abban, hogy a site-on mi megengedett.

Bickert azt mondta, az embereknek nagyon különböző elképzelése van arról, hogy mi OK és mi nem az. Hiába húznak határokat, mindig maradnak szürke zónák: ilyen például a szatíra és a humor közti átmenet.

Nagyon nehéz eldönteni, hogy mi való az oldalra és mi nem. Nekik a legfontosabb az, hogy a felhasználók biztonságban legyenek – jelentette ki.

VIA 24.hu

Legfrissebb