Továbbra is laptoppal utaznánk az USA-ba

  • Kütyü
  • 2017.05.13
    18:53
  • tozsdeforum.hu
Az Európai Bizottság illetékesei telefonon egyeztetnek Washingtonnal arról az amerikai részről felvetett intézkedésről, amelynek értelmében az Egyesült Államokba tartó repülőgépeken korlátoznák egyes számítástechnikai eszköz szállíthatóságát - közölte pénteken Anna-Kaisa Itkonen, az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Nem ismerjük a pontos szándékot

A szóvivő nem nevezte meg azokat a bizottsági illetékeseket, akik John Kelly amerikai belbiztonsági miniszterrel és más amerikai illetékesekkel beszélnek majd az európai légijratokat is érintő amerikai szabálytervezet részleteiről.

Itkonen szerint a technikai és politikai természetű megbeszélés célja az amerikai szándék tisztázása. Szavai szerint a sürgős telefonbeszélgetést azért szorgalmazza az uniós bizottság, mert a témában Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja és Violeta Bulc közlekedésügyi uniós biztos által az amerikai illetékeseknek küldött levélre - amelyben a felvilágosítást kértek a szabálytervezet részleteiről - nem érkezett válasz.

Az Európai Unió érdeke, hogy tájékozott legyen, a rendelkezésére álló információkat meg tudja osztani a tagállamokkal egy olyan intézkedés estében, amely az európai utazókat érintheti - mondta.

"Ha az Európai Uniót is érintő biztonsági kockázat áll fent, arról értesülni szeretnénk" - tette hozzá a szóvivő.