Csak gyilkosságot és erőszakot néznek majd a Facebook új dolgozói

A Facebook háromezer új dolgozó felvételét jelentette be, az újoncok egyetlen feladata a Facebookon terjengő erőszakos tartalmak törlése lesz.

Miután hónapok óta jelennek meg napi szinten gyilkosságról, nemi erőszakról, kínzásról és egyéb erőszakos cselekményekről készített felvételek a Facebook oldalán, Mark Zuckerberg úgy döntött, hogy ideje hatékonyabb módszert találni a közösségi felületeket elárasztó botrányos tartalmak likvidálására.

A következő évben több mint három ezer fővel bővül a tartalmakat ellenőrző csapatunk, így összesen 4500-an fogják megtekinteni a Facebookon erőszakosnak ítélt tartalmakat, és szükség esetén letörlik az erőszakos videókat – jelentette be a vezető szerdán. Azt is megígérte, hogy megkönnyítik az erőszakos tartalmak jelentését a felhasználóknak. A vállalat hetente több millió ilyen jelentést kap felhasználóitól, így nehéz feladat előtt állnak.

A Facebookon közzétett tartalmak ellenőrzésével már korábban is sok probléma merült fel, de mióta elterjedt a Facebook Live, sorra jelennek meg a gyilkosságokat és súlyos testi sértéseket élőben közvetítők videói a közösségi felületen.

Legyen szó a “húsvéti mészárló” gyilkolásáról, amerikai rendőr által lelőtt férfi mellett ülő nő zokogásáról, vonat elé ugró lányról, svéd nő megerőszakolásáról vagy fogyatékkal élő fiatal kínzásáról – a cég végre rájött, hogy ezek a felvételek nem kerülhetnek fel semmilyen felületre, de ha mégis feltöltik őket, rekordidőn belül törölni kell őket.

Nem álommunka, de nélkülözhetetlen

Az új dolgozók felvételével a Facebook végre megfogadta a szakértők tanácsait, akik már korábban rámutattak, hogy az erőszakos tartalmakat néző dolgozók ugyan nem végeznek álommunkát, de nélkülözhetetlenek.

Az erőszakos tartalmak nézegetése bizonyára nem fog a legkeresettebb állások közé tartozni az Egyesült Államokban, de ha a dolgozók mellé az ázsiai modell alapján egy pszichológust is felvesznek, munkájukkal megkímélhetik az internetezőket a horribilis képsoroktól, az áldozatokat vagy gyászoló családtagjaikat a kiszolgáltatottságtól és a megaláztatástól.

Legfrissebb