Elindította a 4G Hangot a Telekom

  • Mobil
  • 2017.04.30
    22:06
  • mediainfo.hu
Elsőként a magyarországi mobilszolgáltatók közül a Magyar Telekomnál indult el 4G hálózaton a hangszolgáltatás.

A Magyar Telekom Krisztina körúti székházában végzett, tavaly májusi teszthívást követően a hazai szolgáltatók közül elsőként 2017. április 27-én teljes magyarországi 4G hálózatán elindította a hangszolgáltatást. A VoLTE (Voice-over-LTE) technológia révén a hanghívások is a 4G hálózaton (nem pedig a 3G vagy 2G hálózaton) bonyolíthatóak le, ami gyorsabb hívásfelépülést, HD hangminőséget és telefonálás közben is folyamatos, 4G sebességű mobilinternet kapcsolatot tesz lehetővé. Mindemellett fontos lépcsőfokot jelent a mobilhálózatok fejlesztésében a 4G Hang, hiszen a zökkenőmentesen kapcsolódó, teljesen IP-alapú hálózatok irányába tereli a mobilszolgáltatást.

A magyarországi kereskedelmi forgalomban 2012 januárjában elinduló 4G hálózaton eddig csak mobilinternet szolgáltatást lehetett nyújtani. A 4G szabvány fejlesztésének elsődleges motivációját a 2G illetve 3G hálózaténál gyorsabb adatkapcsolat, vagyis a nagyobb sebességű és még jobb minőségű mobilinternet szolgáltatás biztosítása jelentette, ezért a szolgáltatók jellemzően nem kezdték meg a hangszolgáltatást is lehetővé tévő fejlesztéseket.

A Telekom 4G hálózatának országos lakossági kültéri lefedettsége jelenleg 98 százalékos. A lakosság közel 30%-a számára már országosan is hozzáférhető a 2-300 Mbps névleges maximális sebességű 4G+ mobilinternet szolgáltatás is. Március végén fejezte be a Magyar Telekom budapesti hálózatának fejlesztését, amelynek köszönhetően immáron a 4G+ technológia is elérhető, 225 Mbps névleges maximális sebességgel (a belsőbb kerületekben akár a maximális 375 Mpbs sebességgel is).

Legfrissebb