Túljutott a nehezén a PC-k piaca

  • Kütyü
  • 2017.04.06
    20:46
  • Hirado.hu
Stabilizálódik a személyi számítógépek világpiaca: az amerikai Gartner informatikai piackutató vállalat elemzése szerint és a vállalati számítógép állomány cseréje miatt a forgalom stabilizálódására lehet számítani.

Több éve tartó folyamatos csökkenés után az elkövetkező években már stabilizálódik a személyi számítógépek világpiaci értékesítése, a Gartner 2019-re évi 273 millió darabos forgalommal számol a 2016-os 270 millió után.

A hagyományos asztali kivitelű és klasszikus notebook gépek forgalma ugyan továbbra is csökken, ezt azonban bőven ellentételezi a vékony “ultramobil” készülékkategória növekvő értékesítése, ami azonban elsősorban a nagyobb gyártóknak kedvez a kisebbek kárára. A jövőben a kisebb gyártók lemaradásának a növekedésére lehet számítani. A lakossági kereslet továbbra is csökken a személyi számítógépek iránt, a piaci forgalom stabilizálódása a gépállomány cseréjét szolgáló vállalati beszerzéseknek lesz köszönhető.

Vállalati szinten nem igazolódott be az az elképzelés, hogy a személyi számítógépeket le lehet váltani táblagépekkel – mutatott rá Ranjit Atwal, a Gartner elemzője. A legtöbb irodai szoftvert nem is lehet mobil készülékeken használni.

Az okostelefonok világpiaci forgalma továbbra is növekszik majd a Gartner véleménye szerint, de a korábbinál jóval visszafogottabb ütemben. A Gartner 2019-re 1,95 milliárd okostelefon értékesítésével számol a tavalyi 1,89 milliárd után.